Inštitut za informatiko organiziral virtualni Hackathon HackIT

Inštitut za informatiko je 14. in 15. januarja kljub trenutnim ukrepom organiziral online Hackathon HACK-IT, kjer so študenti magistrskega študija razvijali inovativne ideje s področja 5G, interneta stvari in spletnih storitev. Na tekmovanju je sodelovalo 42 študentov oz. 12 skupin, ki so ostale fizično ločene, vendar virtualno povezane.

Nagrade je velikodušno prispeval pokrovitelj hackathona – podjetje BearingPoint//Beyond. Pokrovitelj je ponudil tudi izziv: kako s povezovanjem na platformo Infonova Digital Business Platform in z uporabo novih tehnologij uporabnikom nuditi celovite IKT storitve, podjetjem pa obenem nuditi enostavnejšo pozicioniranje na trgu in potencialno tržno prednost. Tekmovalce so podpirali mentorji iz Tovarne podjemov Maribor, Pisarne za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru ter dvajset strokovnjakov iz različnih področij, kot so poslovanje, inovacije in tehnologija.

Študenti so v dveh dneh ob podpori mentorjev gradili svoje inovativne projekte. Komisijo je s svojo idejo in predstavitvijo najbolj prepričala tričlanska ekipa “Baklava”, ki je zasnovala inteligentni informacijski sistem, podkrepljen z IoT napravami, za avtomatizacijo procesa omejevanja števila strank v trgovini v času epidemije ter spremljanja gibanja in vedenja kupcev. Ekipa v zasedbi Ivone Čolaković, Blagice Janeve in Andreja Kostića je tudi prejela bogato in sicer 200 € bona ponudnika oblačnih storitev in bon za adrenalinska doživetja v vrednosti X € za vsakega člana, FERI jopice in starter paket poslovnega svetovanja Tovarne podjemov.

Člani drugo uvrščene ekipe – Bojan Jan Javornik, Jaka Zavratnik, Miha Podplatnik, David Žolger in Urh Kraner so komisijo navdušili s pametnimi rudarskimi čeladami, ki rudarje vsaj delno razbremeni skrbi pri opravljanju dela, s tem, da jim ponudi celovit sistem opozarjanja na nevarnosti, v primeru nezgode pa vodi bližnje sodelavce do poškodovanca oziroma osebe potrebne pomoči. Člani ekipe so za prav tako prejeli uvrščenosti primerne nagrade in sicer vsak od članov je prejeli bon v višini 100 € ponudnika oblačnih storitev, FERI jopice in starter paket poslovnega svetovanja Tovarne podjemov.

Tretje mesto je po težki odločitvi komisije pripadlo ekipi NotImplementedException, ki je predstavila rešitev v obliki platforme EyesInTheSkies, preko katere na podlagi senzorsko pridobljenih podatkov z brezpilotnimi letali omogočajo organizacijo pomoči ob katastrofah. Predlagana rešitev vključuje potrebne senzorje za pridobivanje podatkov, ki omogočajo objektivno odločanje na osnovi tehnik strojnega učenja. Člani ekipe – Tomaž Leopold, Klemen Grebovšek, Nejc Zagrušovcem in Tomaž Zazijal so prav tako prejeli FERI jopice in starter paket poslovnega svetovanja Tovarne podjemov.

Konkurenca med predstavljenimi ekipami je bila močna, saj so vse ekipe pokazale izjemno mero inovativnosti, veliko tehnične dovršenosti in motivacije. Ob zaključku dogodka se za sodelovanje zahvaljujemo pokrovitelju BearingPoint//Beyond, vsem partnerjem dogodka (Radio City, ehrana), vsem mentorjem ter čestitamo vsem študentom za uspešno predstavljene ideje.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.