ATHENA

Informacije o projektu

Ime projekta: Zavezništvo mrež naprednih tehnoloških visokošolskih institucij
Akronim projekta: ATHENA
Spletna stran: https://athenauni.eu
Trajanje projekta: oktober 2020 – oktober 2023
Instrument financiranja EU: Erasmus + КА2  
Predvidena skupna vrednost projekta (v EUR): 6.250.000,00 € (finančni plan še ni zaključen)
Delež v projektu UM FERI (v EUR):  750.000,00 – 800.000,00 € (finančni plan še ni zaključen)
Stopnja lastnega financiranja (v %): 20% – preko opravljenega dela
Nosilec: ISEP – INSTITUTO POLITÉCNICO DO PORTO, Porto, Portugal
Slovenski partner in vodja projekta: Univerza v Mariboru, FERI, prof.dr. Tatjana Welzer Družovec

Sodelujoče organizacije

 1. Instituto Politécnico Do Porto (Portugalska)
 2. Hellenic Mediterranean University (Grčija)
 3. Universität Siegen (Nemčija)
 4. Univerza v Mariboru (Slovenija)
 5. Universita Degli Studi Niccolo Cusano Telematica Roma (Italija)
 6. Université d’Orleans (Francija)
 7. Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas (Litva)

Povzetek projekta

Cilj projekta ATHENA je oblikovati digitalno preobrazbo družb, kjer se bo podpiral razvoj pravičnega, trajnostnega in varnega digitalnega gospodarstva. Vzpostavilo se bo vključujoče, inovativno, visokokakovostno mednarodno izobraževanje, ki bo trajno usklajeno s potrebami svetovnega trga, obravnavanja družbenih in okoljskih izzivov ter evropskih raziskovalnih prednostnih nalog. S tem se bo zagotovilo najvišje standarde zaposljivosti in učinkovite karierne prehode študentom ter dodalo vrednost našemu ekosistemu. Osredotočenost na znanja in raziskave, ki vodijo evropsko digitalno preobrazbo, inovativna pedagoška, raziskovalna in razvojna miselnost, družbena vključenost, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in odličnost z intenzivno internacionalizacijo bodo odprli pot ATHENI kot visokokakovostnemu standardu v evropskem izobraževanju.

Pedagoški model ATHENA, ki temelji na internacionaliziranem, vključujočem izobraževanju na podlagi raziskav, bo spodbujal občutek evropskega državljanstva in medkulturne zavesti ter študente postavil v različna okolja, kjer bodo pripravljeni na globalno delovno mesto.

Izobraževalno sodelovanje bo temeljilo na dopolnjujočih se močeh in inovativnih instrumentih. S temi instrumenti bo lahko ATHENA svojim študentom ponudila mednarodno, raznoliko in prilagojeno izobraževanje, ki bo združevalo različna področja raziskav in poučevanja ter tako znatno povečalo obseg in ambicije naših diplomskih programov. Internacionalizacijo izobraževanja bodo podpirale skupne tehnične storitve in infrastrukture, brez potreb po spremembah sistemov posameznih partnerjev.

ATHENA bo združila svoje raziskovalne zmogljivosti za razvoj inovativnih rezultatov in predstavila načine, s katerimi lahko na izzivih temelječe raziskave na lokalni ravni ponudijo rešitve. Nadalje bodo rezultati in predstavljeni načini delovali kot globalni model, na konkreten način bodo pokazali državljansko zavzetost in mlade študente vključevali v raziskave in razvoj. Viri, kot so laboratorijska oprema, nabori podatkov in posebno strokovno znanje, bodo združeni, da se olajša doseganje nove ravni raziskovalne odličnosti, kar pa bo okrepilo izobraževalne vsebine in pristope. Za srednje velike univerze, od katerih mnoge niso v glavnih mestih njihovih držav, nekatere celo na obrobnih lokacijah, je ta nova vrsta vseevropskega sodelovanja še posebej dragocena.

Ključni rezultati / aktivnosti projekta

 • Skupna infrastruktura, ki temelji na virtualnih učilnicah, tehnologiji blockchain, kompetenčnih skupinah, shemah oken za mobilnost, mikrodokazilih (ang. micro-credentials) itd. – za podporo osebnim akademskim potem in poglobljenemu sodelovanju, ki ustreza njihovim interesom.
 • Vzpostavitev nove vključujoče kulture mobilnosti, ki študentom in zaposlenim omogoča večjo moč in zmanjša praktične, organizacijske, finančne in jezikovne ovire za mobilnost študentov in zaposlenih.
 • Ustvarjanje edinstvene mednarodno prepoznavne blagovne znamke v visokem šolstvu za krepitev moči naših notranjih deležnikov in spodbujanje vključevanja naših zunanjih deležnikov v Evropi in drugje.
 • Sodelovanje podkrepljeno s trdno, a vitko organizacijsko strukturo upravljanja.
 • Posebna skupna strategija, ki spoštuje posamezne institucionalne kulture in cilje, upošteva vse člane kot enake in zagotavlja koristi vsem partnerjem.

 

Comments are closed.