Projekt CONCORDIA se je končal in prinesel 21 rezultatov za krepitev evropske kibernetske varnosti

Laboratorij za podatkovne tehnologije, Inštitut za informatiko, UM FERI, je bil eden izmed 56 partnerjev iz 21 držav, ki so sodelovali pri raziskovalno-inovacijskem projektu CONCORDIA (Cyber security cOmpeteNCe fOr Research anD Innovation).

21 rezultatov in več kot 300 znanstvenih objav, ekosistem z več deležniki, ki združuje zainteresirane  partnerje s področja raziskav , industrije, zagonskih podjetij in javnih organizacij: vse to in še več je  evropski projekt CONCORDIA, ki se je končal 31. marca 2023. Štiriletni projekt, vreden 16 milijonov evrov (dodatnih 7 milijonov evrov je prispevala industrija), je zajemal širok spekter tem, vključno s kibernetskimi napadi na kritično infrastrukturo, informacijsko varnostjo in varstvom podatkov, certificiranjem in krepitvijo kompetenc.

“Številne krize, kot so pandemija, vojna v Ukrajini ter podnebna in energetska kriza, poudarjajo vse večji pomen izgradnje varne, zaupanja vredne in odporne digitalno suverene Evrope,” je dejala koordinatorica projekta, profesorica dr. Gabi Dreo iz Universität der Bundeswehr München. “Projekt CONCORDIA je v celoti dosegel svoj cilj vzpostavitve takšnega ekosistema, saj je agilen, inovativen in odprt. Rezultati projekta CONCORDIA ne bodo le dragocen prispevek k evropskemu kompetenčnemu centru in mreži nacionalnih centrov za kibernetsko varnost ter s tem celotni evropski skupnosti za kibernetsko varnost, temveč bodo prispevali tudi h krepitvi in pospešitvi raziskav, razvoja in zlasti inovacij.”

Projekt CONCORDIA prinaša 21 rezultatov, ki bodo pomagali v boju proti hitro naraščajočemu številu zapletenih kibernetskih napadov in vse večjim grožnjam. Razdeljeni so v šest glavnih kategorij: politika, tehnološka orodja, izobraževanje, pilotni projekti ter certificiranje in raziskave. Vsi rezultati so na voljo na spletnem mestu projekta.

Na UM FERI smo k odmevnejšim rezultatom pripomogli z več znanstvenimi publikacijami, posebej pa velja omeniti, da je bil članek Martine Šestak, Marjana Herička, Tatjane Welzer Družovec in Muhameda Turkanovića z naslovom “Applying k-vertex Cardinality Constraints on a Neo4j Graph Database”, objavljen leta 2021 v reviji Elsevier Future Generation Computer Systems, posebej izpostavljen med 21 najodmevnejšimi članki znotraj več kot 300 člankov, ki so nastali v okviru projekta.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.