Delavnica: Osnove pospešenega računalništva z uporabo programskega ogrodja CUDA C/C++

V torek, 26. marca 2024, je bila izvedena 8-urna delavnica z naslovom “Osnove pospešenega računalništva z uporabo programskega ogrodja CUDA C/C++” v okviru projekta EuroCC2, v sodelovanju z NVIDIA in IEEE ter UM FERI. Predavanje je izvedel doc. dr. Domen Verber, ob njem pa je sodeloval še kot asistent Jani Dugonik, oba iz UM FERI.

Na delavnici so udeleženci spoznali, kako lahko pospešijo izvajanje programske kode zapisane v programskem jeziku C oziroma C++ z uporabo programskega ogrodja CUDA C/C++, ki omogoča izvajanje aplikacij na grafičnih procesorjih.

Delavnica je namenjena razvijalcem visokozmogljivih aplikacij in študentom, ki uporabljajo ali bi želeli uporabljati programsko ogrodje CUDA lokalno, v omrežju ali v oblaku.

Udeleženci so pridobili naslednja znanja:
– kako napisati aplikacijo, ki se bo izvajala na grafičnem pospeševalniku,
– kako lahko izkoristijo vzporedno izvajanjem delov programske kode na velikem številu procesnih jeder, ki jih ponuja grafična procesna enota,
– kako učinkovito uporabijo različne tehnike upravljanja s pomnilnikom v okolju CUDA za optimizacijo delovanja pospešenih aplikacij,
– kako preverijo učinkovitost posameznih tehnik optimizacije z uporabo orodij za profiliranje, ki se izvajajo preko ukazne vrstice ali preko grafičnega vmesnika,
– kako lahko dodatno pospešijo izvajanje aplikacij z uporabo programskih tokov, ki jih ponuja ogrodje CUDA.

Po končani delavnici so imeli udeleženci možnost opraviti kratek test in dodatno programsko nalogo ter pridobiti uradni certifikat Inštituta za globoko učenje podjetja Nvidia. Možnost opravljanja testa in pridobitve certifikata velja vsaj še pol leta po zaključku delavnice.

Ta delavnica je bila prva v sklopu treh delavnic in velja za osnovo prihajajočim. Naslednja delavnica z naslovom “Pospeševanje aplikacij CUDA C++ z več grafičnimi procesorji” je 16. aprila 2024 (https://indico.ijs.si/event/2060).

Bookmark the permalink.

Comments are closed.