Študenti FERI/IPT zmagovalci 6. CASSINI hackathona v Sloveniji

Študenti magistrskega študijskega programa Informatika in podatkovne tehnologije so se med 3. in 5. 11. 2023 udeležili mednarodnega CASSINI hackathonaSpace for International Development & Humanitarian AidEvropske komisije, ki ga je v Sloveniji organizirala Tovarna podjemov Maribor (univerzitetni inkubator).

Študenti so v osmih ekipah oblikovali nove rešitve za podporo trajnostne infrastrukture, reševanje izzivov s področja proizvodnje hrane in dostopa do čiste vode ter razumevanje in napovedovanje prisilnih migracij. Njihove rešitve so vključevale ali uporabljale podatke iz programov evropske vesoljske tehnologije ter prispevajo k trajnostnim in zelenim ciljem Evrope.

Ekipa Wineguard, je osvojila naslov zmagovalca slovenskega hackathona in bo svojo idejo predstavila tudi na evropskem finalnem odru. Ekipo sestavljajo Aljaž Herzog, Tadej Podrekar, Andraž Vrečko, David Režonja in Jure Zavratnik. Njihova rešitev temelji na prepoznavi spektra bolezni vinske trte s pomočjo satelistskih posnetkov in nabora vremenskih podatkov, prav tako pa omogoča tudi prepoznavo bolezni na podlagi ročno zajetih slik vinske trte. Komisijo so navdušili s poznavanjem problematike, celostnostjo zastavljene rešitve in naborom uporabljenih podatkov za napredno podatkovno analitiko.

V kategoriji Razumevanje in napovedovanje prisilnih migracij je prvo mesto dosegla ekipa IMIAI, ki so jo sestavljali Iva Premoša, Nebojša  Bogosavljević ter Erasmus študenta Andrej Kažmirský in Wassim Mzouri, je predstavila rešitev za oceno števila prisilno migriranih oseb na podlagi prepoznane škode in uničenja stavb. Rešitev temelji na podatkovni analitiki satelitskih posnetkov območja.

Obe zmagovalni ekipi sta za zmago prejeli tudi denarno nagrado.

Vsem udeležencem čestitamo za kakovostno pripravljene in predstavljene rešitve!

 

Foto: Blaž Črnič

Povezava do celotne fotogalerije.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.