Izvedeni dve strokovni delavnici v sklopu Naravoslovno-tehniških dni

Tudi letos smo na UM FERI in Inštitutu za informatiko izvedli delavnice v sklopu Naravoslovno-tehniških dni. Delavnice so se udeležili dijaki Srednje šole Škofijske gimnazije (2. letnik in 4. letnik (informatika na maturi)).

Člani ekipe Blockchain Lab:UM so izvedli delavnico »Snovanje in razvoj NFT-jev«, za katero je že v sklopu prejšnjih Naravoslovno-tehničnih dni bilo izkazano zelo veliko interesa s strani dijakov. Prav tako pa so člani skupine letos izvedli tudi delavnico »Kibernetska varnost«. Andraž Vrečko in Urban Vidovič, z Vidom Keršičem na čelu so srednješolce poučili o osnovah, idejah, uporabnosti in razvoju t. i. nezamenljivih žetonov (angl. Non-fungible tokens – NFT). Nika Jeršič pa jih je poučila o napadih, ki se dogajajo s pomočjo zlonamernih naprav in jim pomagala napisati nekaj skript za napadanje z namenskimi napravami.

Delavnica Snovanje in razvoj NFT-jev je bila sestavljena iz dveh delov. Prvi del je bila predstavitev tehnologij, ki se uporabljajo za ustvarjanje nezamenljivih žetonov, kaj NFT-ji sploh so, prednosti in slabosti NFT-jev, predstavitev verige blokov Ethereum in pametnih pogodb. Drug del je bil praktičen, kjer so izvajalci dijakom najprej pokazali osnove programskega jezika Solidity, namenjenega razvoju pametnih pogodb in razvojno okolje Remix IDE. Nato so udeleženci korak po korak, skupaj z izvajalci delavnice, implementirali svoje kolekcije NFT-jev in jih tudi objavili na testnem omrežju. Člani skupine so v sklopu delavnice prikazali še različne načine shranjevanja medijskih predstavnosti NFT-jev: shranjevanje na verigi (angl. on-chain) in shranjevanje brez verige (angl. of-chain).

Delavnica Kibernetska varnost je bila sestavljena iz štirih delov. V prvem delu so se dijaki seznanili z razlogi napadov in raznih tehnik, ki se dnevno izvajajo nad uporabniki. V drugem delu so se poučili o delovanju zlonamerne naprave »keylogger«, s katero so vodeno izvajali »napade« na računalnike v laboratorijskem okolju. V tretjem delu delavnice so se spoznali z napravo »Malicious cable detector«, s katero so lahko preizkusili stopnjo zlonamernosti svojih polnilcev. V zadnjem delu so bili opozorjeni o posledicah hekanja in uporabe takšnih naprav.

V veselje nam je, da sta bili delavnici zapolnjeni in upamo, da smo kakšnega dijaka ali dijakinjo navdušili nad informacijskimi tehnologijami. Dijakov se zahvaljujemo za interes in sodelovanje, želimo veliko uspešnih crypto-aktivnosti in se veselimo morebitnega snidenja na UM FERI.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.