Začetek izvajanja HORIZON projekta Data4Food2030

S septembrom 2022 se je pod okriljem evropskega programa financiranja raziskav in inovacij HORIZON uradno začel izvajati štiriletni mednarodni projekt Data4Food2030 – Pathways towards a fair, inclusive and innovative Data Economy for Sustainable Food Systems, katerega konzorcijski partner je tudi UM FERI Inštitut za informatiko.

Cilj projekta je izboljšati podatkovno ekonomijo za prehrambene sisteme z razširitvijo njene definicije, mapiranje njenega razvoja, uspešnosti in vpliva, z namenom ustvarjanja novih priložnosti za EU.

Data4Food2030 je projekt, ki ga izvajajo države članice (Finska, Češka, Francija, Španija, Nemčija, Poljska, Litva, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Grčija in Slovenija).  V projektu s 24 partnerji iz omenjenih 12 držav članic EU sodeluje tudi Inštitut za UM FERI. Koordinator projekta na UM je izr. prof. dr. Muhamed Turkanović.

Vsebinska vključenost Inštituta za informatiko v projekt

UM FERI bo v sklopu Inštituta za informatiko sodeloval v konzorciju s tehnično podporo pri snovanju t. i. podatkovnih prostorov (ang. Data spaces) in sicer v sklopu enega izmed šestih pilotov projekta, točneje “Short Food Supply Chain (ZeroFLW)”. Cilj pilota je snovanje tehničnega ogrodja podatkovnega prostora za področje sledljivosti prehrambene industrije, ki med drugim vključuje integracijo različnih virov podatkov, kot so podatkovne baze, podatkovna jezera kakor tudi podatki iz verige blokov, ki skrbi za spremljanje sledljivosti kratke oskrbovalne verige.

Projekt se je vsebinsko pričel z dvodnevnim uvodnim sestankom med 28. in 29. septembrom 2022 v Lizboni.

Več informacij o projektu je na voljo na projektni strani FERI.

Spletna stran projekta: https://data4food2030.eu/

Bookmark the permalink.

Comments are closed.