Zmaga študentov na Dnevih slovenske informatike 2020

Marko Gluhak, Maruša Konečnik, Nataša Feher in Pina Gornik, študentje 1. letnika magistrskega programa Informatika in tehnologije komuniciranja, so na tekmovanju študentskih projektov na konferenci Dnevi slovenske informatike DSI 2020 osvojili 1. mesto s svojo rešitvijo »Varno domov«. Čestitamo!

Njihov uspeh je z drugim mestom dopolnila ekipa prav tako iz UM FERI z Android mobilno igro »Visity«.

V sklopu konference Dnevi slovenske informatike 2020 je potekalo tekmovanje za najboljši študentski projekt. Marko Gluhak, Maruša Konečnik, Nataša Feher in Pina Gornik, študentje 1. letnika magistrskega programa Informatika in tehnologije komuniciranja, so s projektom »Varno domov« osvojili laskav naziv Najboljši študentski projekt.

Projekt se dotika problematike izboljšanja varnosti v prometu s pomočjo inovativne in učinkovite klasifikacije cestnih odsekov in ocene njihove stopnje nevarnosti. Določen cestni odsek je lahko nevaren le ob prometnih konicah, ali pa ob koncu tedna, morda ob dežju in/ali nizkih temperaturah, ali pa le za npr. kolesarje in motoriste, medtem ko za voznike avtomobilov ne. Klasifikacija je bila dosežena s pomočjo metod umetne inteligence, in sicer na odprtih podatkih o 577344 prometnih nesrečah v Republiki Sloveniji od leta 1994 dalje.

Na tej osnovi ima projekt osrednjo funkcionalnost dinamičnega prikazovanja in opozarjanja na nevarne cestne odseke. Rešitev je sodobna enostranska spletna aplikacija. Poleg osnovne funkcionalnosti – identifikacija stopnje nevarnosti cestnega odseka glede na podane parametre – uporabnikom omogoča tudi integrirano brskanje po statističnih podatkih (obdelani podatki o prometnih nesrečah) in izpostavlja zanimive povezave, pridobljene z ustrezno obdelavo odprtih podatkov.

Zmagovalci so prejeli tudi denarno nagrado v vrednosti 500 EUR.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.