Patent za »Pametno držalo zobne ščetke«

Pametno držalo zobne ščetke omogoča spremljanje položaja ščetke v prostoru in merjenje pritiska glave ščetke na zobe. Z svetlobnimi signali in vibracijami opozarja uporabnika na nepravilno uporabo ščetke. S pomočjo Bluetooth vmesnika se podatki lahko pošiljajo tudi na mobilno napravo ali računalnik za nadaljnjo obdelavo. Pridobljeni podatki se lahko uporabijo za znanstvene raziskave, za povezavo z resno igro, ki bo spodbujala čiščenje zob pri otrocih, in podobno.

Držalo je konstruirano tako, da omogoča uporabo različnih ščetk. Držalo ima vgrajen indukcijski polnilec in omogoča polnjenje akumulatorja v držalu ščetke, ko ga ne uporabljamo. V ta namen je bilo izdelano tudi ustrezno oblikovano stojalo.

Razvoj Pametnega držala ščetke je potekal v sklopu projekta EkoSMART (Eko Sistem Pametnega Mesta), ki ga sofinancirata Slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt s strani FERI vodi in koordinira prof. Peter Kokol, vodja Laboratorija za načrtovanje sistemov.

Nosilci patenta za Pametno držalo zobne ščetke: prof. Matjaž Colnarič, doc. Domen Verber, Stanislav Moraus in prof. Peter Kokol

Pametno držalo zobne ščetke

Strukturni prikaz Pametnega držala zobne ščetke in stojala

 

Povezava na katalog patentov: https://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC=SI&NR=25371&KC=&FT=E&locale=en_EP

Bookmark the permalink.

Comments are closed.