Študenti FERI/ITK na CASSINI hackathonu zmagali v 2/3 kategorij

Študenti magistrskega študijskega programa Informatika in tehnologije komuniciranja so se ta vikend (5. in 6. 11. 2022) udeležili mednarodnega hackathona The Space for the Financial World CASSINI Hackathon Evropske komisije, ki ga je v Sloveniji organizirala Tovarna podjemov.

Študenti so v treh ekipah oblikovali nove rešitve na področju financ, zavarovalništva in investicij, ki so vključevale ali uporabljale podatke iz programov evropske vesoljske tehnologije ter prispevajo k trajnostnim in zelenim ciljem Evrope.

Dve naši ekipi sta v svoji kategoriji predstavili najboljši izziv in za zmago prejeli denarno nagrado.
Ekipa The thinkers, ki so jo sestavljali Avguštin Erdelji, Jakob Smolič, Katja Frančič, Andrija Novaković, Goran Kirov in Tomi Milošič, je predstavila najboljšo idejo v kategoriji rešitev za spodbujanje zelenih in trajnostnih naložb. Ideja se osredotoča na uporabo satelitskih slik za zaznavanje in spremljanje ladij, ki nedovoljeno ribarijo na področjih, kjer je to prepovedano, in sicer tudi brez osredotočanja na IAS (ang. Automatic Identification System) sledilce.

Ekipa Port’o’lyzer, ki so jo sestavljali Ana Plečko, Domen Leš, Rok Kukovec, Uroš Zagoranski je predstavila najboljšo rešitev v kategoriji nadgradnja globalnih finančno-analitičnih sistemov. Na podlagi satelitskih podatkov o lokaciji ter podatkov o ugrezu plovil so oblikovali model umetne inteligence za napoved prometa posameznega pristanišča. Njihova rešitev omogoča neodvisen realno-časovni vpogled v promet pristanišča.

Ekipa Urbano Blaž Vidovič, Anže Galun, Filip Kren, Filip Zdjelar, Bard Grujič je s predlagano rešitvijo na področju zelenih in trajnostnih naložb prav tako dosegla visoko uvrstitev. Razvili in predstavili so rešitev, ki s pomočjo satelitskih slik in modela umetne inteligence ustvarja predloge za najustreznejšo izbiro ene ali več poljščin na posamezni lokaciji, s čemer so reševali problem neefektivnega kmetovanja.

Vsem udeležencem čestitamo za kakovostno pripravljene in predstavljene rešitve!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.