Rezultati iztekajočega projekta TechWhiz

TechWhiz je Erasmus+ projekt namenjen vključevanju gluhih in naglušnih v visoko šolstvo. Prvi jezik gluhih je slovenski znakovni jezik, ki ima drugačna pravila, kot slovenščina. Posledično in iz različnih drugih razlogov imajo gluhi pogosto probleme z razumevanjem pisnih besedil. V visokem šolstvu lahko to pride še posebej do izraza, ko želijo gluhi slediti vsebinam študijskih programov in se spoznavajo z novi strokovnimi termini, ki pogosto sploh nimajo svojega imena v znakovnem jeziku. Definicije teh terminov so tipično zelo specifične in nujne za razumevanje podane snovi. Namen projekta je bil ustvariti slovar (in podporne rešitve), v katerem bi se lahko z uporabo znakovnega jezika, podajale definicije strokovnih izrazov iz različnih področij. Predstavitev teh definicij gluhim v njihovem primarnem jeziku, jim omogoča razumevanje osnovnih konceptov, potrebnih za njihov študij v lastnem maternem jeziku.

Glavna izziva pri nastajanju rešitve sta zagotovo digitalna predstavitev kretanja znakovnega jezika (v projektu so podprti znakovni jeziki iz Nemčije, Portugalske, Grčije, Cipra in Slovenije) ter preslikava med pisnimi in znakovnimi jeziki. Kretanje znakovnih jezikov je ustvarjeno v TechWhiz Studiju, kjer se konfigurira avatar za vizualno predstavitev znakovnega jezika in Gloss Nalagalnik (ang. Gloss Loader) v katerem se definirajo preslikave med pisnim in znakovnim jezikom. Avtomatsko pretvarjanje med znakovnim in pisnim jezikom je skoraj nemogoče, ker je zaradi omejitev znakovnih jezikov, vsebina pogosto odvisna od konteksta.

Za predstavitev rezultatov projekta TechWhiz je bil ustvarjen tudi tečaj, ki je prosto dosegljiv za vse. Tečaj je sestavljen iz video posnetkov, ki vam predstavijo namen projekta, elemente, ki sestavljajo končno rešitev in predstavijo posamezna orodja (TechWhiz Studio, Gloss Nalagalnik in Slovar). Tečaj vsebuje tudi navodila za dostop do teh orodij, da jih lahko sami preizkusite. Ob koncu tečaja je mogoče tudi certificiranje, ki ga opravite z uspešno opravljenim izpitom in ki izkazuje vaše poznavanje in zmožnost uporabe TechWhiz okolja in njegovih orodij. TechWhiz tečaj je dosegljiv v učnem okolju (potrebna je registracija na ATHENA Moodle). Posnetki so na voljo tudi na platformi YouTube.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.